Nieuw initiatief: Vitaal @ work getest

Vitaal@work, onverwacht effectief!

Vanuit mijn vak sta ik altijd open voor nieuwe initiatieven en als ik daar kennis mee kan maken sta ik graag vooraan. Zo ook met Vitaal@work sessies bij de Erasmusuniversiteit. Dat zijn korte work-outs van 20 minuten die op of naast de werkplek worden gegeven door een gecertificeerde personal trainer. De oefeningen zijn ontwikkeld door Eri de Raad en na vorig jaar gestart te zijn met 3 sessies worden er inmiddels 60 sessies per week verzorgd binnen de Erasmusmuren.

Op dit moment schieten de nieuwe initiatieven voor vitaliteit op de werkplek uit de grond en de ingrediënten ken ik uit mijn hoofd: Men neme wat oefeningetjes, bedenk een smashing naam (liefst Engels talig, dat bekt goed) maak een mooie folder met een afgetrainde dame of heer die duidelijk niet de hele dag achter een bureau zit, en beloof veel. Deze groeiende markt zet veel mensen in beweging vanuit lucratief oogpunt en mis ik vaak de bezieling voor mens en lijf en vanuit vakmanschap. Zo heb ik vele initiatieven gezien die mijns inziens weinig zoden aan de dijk zetten.

Wat een onverwacht effectieve work-out is dit dan juist wel! In een afgeschermde ruimte bij de liften (die wonderwel niet open gingen) met uitzicht op Rotterdam, legt Eri rustig alle oefeningen duidelijk uit en alle deelnemers (in gewone kleding zo vanachter het bureau vandaan) doen actief mee. No sweat, good stretch zou ik bijna zeggen. Uitgebalanceerde oefeningen met het accent op het in werking zetten van de spierpomp van de rug, bekken, nek en buik. Compenseren van de hele dag zitten, dat is wat het lijf nodig heeft. Rekken van de borst en armen, draaien met het hoofd en op een bijna niet zweverige wijze volgen alle deelnemers de trainer nauwgezet.  Kijk, hier geniet ik nou van. Deze man heeft zijn zweetdruppels wel liggen in de sportschool in het vergaren van kennis en wijsheid om een lichaam effectief te kunnen trainen. De (soms) uitgezakte lichamen van de bureauzitters pakken de energie goed op en het voelt goed. Balans vanuit de voeten, rechte werklijnen van rug en nek, echt hier kan geen trapje lopen tegenop en zeker geen lunchwandeling met een collega. Na de sessie stroomt de energie door mijn lijf en het voelt zeker zo effectief als een goede stoelmassage die ik jaren heb gegeven. Niemand zweet, niemand hijgt, niemand verrekt en niemand vertrekt.

De mensen zijn enthousiast, de resultaten liegen er niet om en ik ben blij met dit initiatief! Dit initiatief verdient een plek om vitaal te blijven op de werkplek. Het zijn niet alleen de oefeningen, maar ook het stukje “beweegopvoeding” van de “zitlijven” als ze dit wekelijks krijgen. Daarom ben ik zo blij dat een goede personal trainer de sessies geeft en niet een fysiotherapeut die niet altijd een lesgever is.

Maar ook hier geldt: eerst moet je lijf de bewegingen leren en ervaren, dan zal je meer moeite doen om dat te behouden als je werk belemmerende klachten krijgt. De wekelijkse “stok achter de deur” blijkt steeds meer mensen aan te zetten om mee te doen. Herhaling, structuur, een trainer en de groepsles, het zijn de ingrediënten die dit initiatief effectief maken.

Uitproberen dus,  Vitaal@work krijgt van mij een 10!

Saskia van der Valk-Romeijn

Met dank aan Eri de Raad van Erisports.