Column: Zien we staan wel zitten?

Zien we staan wel zitten?

Je wordt ermee doodgegooid: “Zitten is het nieuwe roken”. Als oplossing worden de stafbureaus en deskbikes als warme broodjes verkocht als zijnde “de oplossing” tegen de lichamelijke gevolgen van het zitten. Maar is dat nu wel zo, is de hele dag staan wel de oplossing? Gaan de werknemers wel de hele dag staan als ze een zit-sta bureau hebben?

Kortgeleden gaf ik workshops DeskFIT bij het SVB in Deventer. Recentelijk was iedereen voorzien van een sta bureau en op mijn vraag: “Wie gebruikt de sta functie van het bureau?” gingen nog geen 25% van de vingers de lucht in. Dat geeft toch wel te denken zou ik zeggen. Mijn DeskFIT is gebaseerd op bewust zitten en werken met je lichaam. Hoe zit ik, maar vooral hóe kan ik mijn zithouding eenvoudig optimaliseren en hoe kan ik de repeterende houdingen compenseren met gerichte oefeningen. In allerijl heb ik de workshop aangepast en de mensen tips gegeven hoe ze met hun staburau om kunnen gaan. Dat was de leverancier vergeten, leveren is één, maar instructie geven over het gebruik, behalve het aanwijzen waar de hoog-laag knop zit, daar ligt nog een groot gemis.

Eenvoudige vragen als:

  • Hoe kan ik het beste staan?
  • Moet ik de hele dag staan of juist zitten en staan afwisselen?
  • Ik krijg pijn in mijn rug, dat kan toch niet de bedoeling zijn?
  • Ik houd de hele dag staan niet vol
  • Ik kan me minder concentreren als ik sta

Met verbazing trek ik de conclusie dat de aanschaf van één stabureau kostbaarder is dan de kosten voor een gerichte workshop hoe je beter met je lichaam om kunt gaan in de werkhouding. Het leed is niet te overzien als je met doorgezakte knieën staat, een holle rug of nek trekt, of de hele dag met de heupen scheef hangt. Interessant en waardevol is dan de info over de invloed van de voeten op de sta houding, wat de hielen kunnen betekenen voor een rechte houding en hoe je eenvoudig met de handen de sta houding kunt corrigeren.

Wat is er dan erger, de lichamelijke klachten door verkeerde overbelasting of de bloedwaardes die veranderen door het zitten? Mijn oplossing is simpel:

  • Geef mensen met een sta bureau gerichte lichamelijke sta instructie en corrigeer ze op de foute sta houding die rug, heup en knieklachten kan veroorzaken
  • Stimuleer het staan wel degelijk, maar leer de mensen een goede balans in zitten en staan te maken
  • Leer zittende mensen de oefeningen die ze nodig hebben om de repeterende bewegingen en vast houding te compenseren. Dat is voor ieder lijf en mens weer anders

En de deskbikes dan? Die adviseer ik als leuke onderbreking als je telefoneert. Om hier veel op te werken moet je denk ik aan “zitvlees ontwikkeling doen” want niet alle zadels zien er even comfortabel uit…..

De stabureaus daar sta ik vierkant achter, maar zonder een goede sta-training kan je beter gaan zitten.

 

zien we staan wel zitten  Klik erop om de illustratie te kunnen bekijken