juli 30, 2020

Bewust werken, werkt beter

Stel, je hebt de beste en duurste bureaustoel, een in hoogte verstelbaar bureau, een dubbel beeldscherm dat in hoogste verstelbaar is, een goede computer bril, een mooie muis en toetsenbord, dan moet het toch goed zijn denk je toch?

Helaas, al heb je alles wat je nodig hebt, je eigen lichaam aansturen blijft toch een apart

Niemand kan een goede spiegel van zichzelf zijn en u kunt even stilstaan bij de volgende vragen:

  • Staat mijn stoel wel goed afgesteld? Positie rugleuning, armleuningen etc.
  • Staan mijn beeldschermen wel goed afgesteld in hoogte en verdeling hoofd- en bij beeldscherm?
  • Hóe zit ik op mijn stoel? Holle nek, kin vooruit, onderuit gezakt, knieën uit elkaar?

  • Waar ligt mijn muis, hoe gebruik ik die, wat is de positie van mijn pols en arm?
  • Varieer ik mijn zithouding wel voldoende gedurende de dag?
  • Wissel ik werken/zitten/ en staan/ bewegen voldoende af?
  • Hoe is de werkintensiteit voor mijn ogen? Heb ik de goede bril, drink ik genoeg, knipperen mijn ogen voldoende? Of focus ik teveel en te lang op beeldscherm en telefoonscherm?

Al deze zaken hebben invloed op de werkvitaliteit van uw lichaam!

Die werkvitaliteit is werk gerelateerd en jouw lichaam zal zich aan moeten passen aan de werkhandelingen die jij doet. Dat begint bij voelen wat je lichaam nodig heeft! Dat is zelfs per persoon verschillend, want de ene persoon kan de hele dag zitten, jaar in jaar uit, zonder er iets van te krijgen en de ander krijgt de ene klacht na de andere en doet er alles aan. Iedere werkplek is weer anders, je zal je aan moeten passen aan wat de werkgever ter beschikking stelt om aan en mee te werken.

Heel veel onbewuste factoren hebben invloed op je werkvitaliteit. Het valt me op dat mensen die altijd veel sporten of gesport hebben, eerder voelen dat ze even moeten gaan staan of lopen. Veel mensen zoeken zelf oplossingen voor klachten door te evalueren hoe ze zitten of wat ze doen. Het is prachtig als ik tijdens een workshop hoor wat iemand voor oplossingen heeft bedacht waar diegene zélf profijt van heeft. “Als ik last krijg, dan doe ik dit of dat” en zo heb ik door de jaren heen leuke tips kunnen verzamelen. Het mooiste is als collega’s tijdens een workshop tips gaan geven die met specifiek hun werkplek te maken heeft. Dan kan ik daar alleen maar een aanvulling op zijn.

U zal met uw eigen lichaam moeten dealen en daar biedt DeskFIT tools voor. Geen mens is hetzelfde, geen werk is hetzelfde, geen lijf is het hetzelfde en geen menselijke instelling is hetzelfde. De één doet braaf oefeningen als ie het nodig heeft, de ander doet dat gewoon niet en baalt ervan als het lijf protesteert en niet meer doet wat het hoofd wil… Maar je zal zélf moeten zoeken en iets willen proberen en doen om de kans op je klachten te verminderen.

Het doel van DeskFIT is iedereen lichaamsbewuster maken en zulke eenvoudige oplossingen te bieden waarbij niet geïnvesteerd hoeft te worden in materiaal, maar alleen in informatie en scholing.

Meer werken vanuit de lichaamshouding, gebruik maken van voeten en handen ter correctie en vooral zelfevaluerend werken, wát heeft mijn lijf nodig en dat kan je alleen maar zélf voelen en daarna kiezen en gaan doen. Zonder informatie geen stimulans tot zelfevaluatie, zonder doen geen resultaat.

DeskFIT belooft niets, maar zet u wel bewuster aan het werk om vitaler uw pensioen te kunnen halen.

Gratis

Tips & Oefeningen

Direct aan de slag met:

Boek DeskFIT en DeskZIT