juli 30, 2020

Werkgerelateerde verplaatsingen

We kunnen de broodnodige compensatie beweging halen uit werkgerelateerde verplaatsingen. Hoe creatief kan je zijn om in je dagelijkse werkloopjes of woon- werkverkeer extra beweegmomenten te halen.

Ooit sprak ik iemand die altijd op een andere etage haar koffie en thee ging halen. Dan had ze weer een excuus om een loopje te maken. Tussendoor pakte ze wel de trap en het lukte haar om zo extra stappen te maken die toch functioneel waren.

De “liftroulette” vond ik ook een leuke. Deze meneer stapte altijd uit waar de lift als eerste stopte. Dat kon dus ook een paar verdiepingen hoger of lager zijn. Dan had hij weer een onverwacht loopje naar zijn werkplek toe.

In de tijd dat ik met de buschauffeurs werkte met BusFITworkshops liepen veel chauffeurs altijd een rondje door of om de bus heen. Ten eerste om zwervend afval weg te halen. maar ook om even de benen te kunnen strekken. Ook gingen chauffeurs nog wel eens aan een stang in de bus hangen om even lekker te rekken.

Tijdens woon-werkverkeer stappen mensen een halte eerder uit de bus of metro om extra te kunnen lopen naar hun werk. De motivatie om een paar straten verder je auto gratis te kunnen parkeren wil ook nog wel eens helpen.

Er zijn nog wel eens “oefengroepjes” ontstaan als ik een workshop had gegeven. Mensen die dan per afdeling afspraken om iedere week of dag een andere DeskFIT oefening met elkaar te gaan doen. Bezig zijn met je lijf geeft altijd al resultaat en dan maakt het niet eens uit wat voor oefening je doet, als je er maar bewust mee bezig bent en samen met collega’s werkt natuurlijk altijd motiverend.

Tegen het gebruik van een elektrische fiets ben ik anders aan gaan kijken. In het Oosten van het land ben ik regelmatig bij een groot ziekenhuis geweest en daar kwamen percentueel gezien veel mensen op een elektrische fiets. Soms was de woon-werkafstand wel 30 km heen en 30 km terug. Door het gemak van de ondersteuning zweten de mensen minder en is de reis naar huis na een lange werkdag minder zwaar. Bij de workshops die ik in hartje centrum van den Haag heb gegeven kwam bijna niemand op de fiets… en zaten er meer mensen op een sportschool om zo toch aan hun beweging te komen.

Veel oefeningen uit DeskFIT kan je onzichtbaar doen

Ideaal voor in de trein of de bus en zelfs in de auto achter het stuur. Als je een reistijd hebt van 1 uur kan je die effectief gebruiken door wat oefeningen te doen in plaats van onderuitgezakt en sloom te zitten. Vooral de voetoefeningen zijn dan erg geschikt.

Hieronder een paar oefeningen die je rustig onzichtbaar kunt doen tijdens het reizen met de trein, metro of bus.

  1. Duw je hielen recht in de grond en voel dat je rechtop gaat zitten
  2. Trek je ellebogen naar beneden en voel dat je je schouders mee naar beneden neemt wat ontspant.
  3. Duw je handen plat op je bovenbenen en voel dat je rechtop gaat zitten en de buikspieren aanspant.

Veel succes en gebruik deze tips als je je verplaatst.

Gratis

Tips & Oefeningen

Direct aan de slag met:

Boek DeskFIT en DeskZIT